joi, 10 mai 2012

Paltinis

In drum spre Paltinis, prin Dumbrava Sibiului si Rasinari
Articol




Batrinul si tacutul Paltinis, asa cum pare el la prima intilnire, este locul din Romania unde iarna poposteste sase luni in fiecare an, oferind iubitorilor de zapada 180 de zile de bucurie pe schiuri. Intemeiata in anul 1894, la o distanta de 32 km de Sibiu, statiunea Paltinis vegheaza, de la altitudinea de 1442 m, toata Marginimea Sibiului, Muntii Cindrel si Muntii Lotrului.



Este o placere traseul in sine, care incepe cu Dumbrava Sibiului, o minune verde, care–si mentine viata pe tot parcursul anului. Drumul urca lin spre Rasinari, pe linga casele unde s–au nascut Octavian Goga si Emil Cioran, apoi ameteste turistii pe abruptele serpentine, pina unde se deschide cu un platou, cu 3 km inainte de a intra in statiunea propriu–zisa. Este o placere sa respiri aerul puternic de munte si sa privesti in jurul tau: paduri de conifere pretutindeni, brazi batrini incarcati de zapada, platoul linistit, de un alb imaculat, pe care–l vezi unindu–se cu muntii strajeri din imprejurimi si cerul linistit, unit si el cu natura toata, aici timida, dind impresia ca te afli intr–un basm, intr–o poveste de vis ori intr–un colt de lume ireal.

Iesim din Sibiu, spre minunea verde a orasului medieval: Dumbrava Sibiului, ce troneaza cu Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra, intins pe 96 ha, unde case din toate regiunile tarii stau acoperite cu omatul pufos, asteptindu–si vizitatorii, in toiul iernii, sa le calce pragul, sa lase urme adinci in zapada, admirind fiecare detaliu arhitectural si tehnologic expus, indiferent de zona Romaniei de unde provine. Aici este locul unde se contopesc toate regiunile patriei noastre, toate stilurile arhitecturale ale locuintelor romanilor, instalatiile tehnologice folosite, cu precadere in mediul rural si, desigur, exponate din fiecare regiune, ilustrind activitati ale taranilor romani de pretutindeni.

La iesirea din Muzeul Astra Sibiu ne asteapta pitorescul tramvai, ce merge la Rasinari inca din anul 1917. Linia a fost construita in perioada de foamete dintre anii 1914 si 1917, iar pentru materialele necesare constructiei au platit rasinarenii, insa nu in bani, ci in alimente, fiind un sat extraordinar de bogat la acea vreme. De fapt, Rasinari este primul sat transilvanean mentionat in documente istorice, inca din anul 1204, de pe vremea lui Mircea cel Batrin. Odata ajunsi in Rasinari, spectacolul este dat de plimbarea cu sania pe stradutele inguste, admirind indeaproape casele, construite in stilul arhitectural specific zonei. Plimbindu–ne pe zapada batatorita de pe ulitele satului, am ciocanit la o casa, din curiozitate, sa vedem ce se afla dincolo de portile acelea inalte, cum arata o curte rasinareana alba, cu un omat imaculat sclipitor, sub soarele prinzului, si am aflat ca batusem la casa unde, pe 8 aprilie 1911, s–a nascut Emil Cioran. Ghidul, o ardeleanca rabdatoare, insa hotarita si punctuala, ne spune ca in zona este si casa unde s–a nascut Octavian Goga, la 1 aprilie 1881. Incarcat de istorie si traditii, satul pastreaza stilul clasic ardelenesc cu influente sasesti, sub un peisaj al monumentelor acoperite de gheata: Biserica Veche, Biserica din Deal, linga care este inmormintat Mitropolitul Andrei Saguna, sau scolile din Rasinari, din acoperisul carora apa se scurge picatura cu picatura, sub soarele stralucitor al zilelor de iarna, formind turturi lungi, transparenti si cristalini, asa cum ni–i amintim din copilaria petrecuta la casa bunicilor.

Continuam drumul, urmind o serie de serpentine ametitoare, care ne conduc la destinatie: tarimul zapezilor inocente si stralucitoare, acolo unde cerul se impreuneaza cu virfurile muntilor, de un alb fermecator, la 1442 m altitudine: Paltinis, cea mai veche statiune din Romania, situata la cea mai ridicata altitudine. Cabane pe stinga, cabane pe dreapta, toate avind geamurile pecetluite cu flori de gheata, din cosurile carora ies insa nori de abur. Inauntru se face caldura pentru turistii aflati la schi pe pirtiile din statiune, pentru cei ce se plimba cu telescaunul ori pentru cei care se bucura pe sanii de zapada mereu proaspata si curata. Amatorii de plimbari si drumetii pot vizita Casa Memoriala "Constantin Noica", unde acesta si–a petrecut ultimii ani din viata. In apropierea acesteia se afla si locul unde se odihneste acum impunatorul personaj al filosofiei romanesti. Schitul Paltinis adaposteste o comoara cunoscuta de foarte putini oameni, si anume o bucata din Sfinta Cruce pe care a fost rastignit Mintuitorul Iisus Hristos.

Un colt de rai, unde iarna domneste albul incomparabil, de o stralucire si o puritate de neegalat, un loc spiritual unic, incarcat de filosofii de viata, Paltinisul vegheaza Marginimea Sibiului, fiind trofeul turistic, valoros in special pe timpul iernii, al acestui oras de poveste, parca rupt dintr–o legenda medievala cu printi si printese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu