vineri, 11 mai 2012

Timisoara

Timisoara este unul dintre cele mai mari orase din Romania si dupa parerea mea poate cel mai frumos din toate punctele de vedere. Este orasul cu cele mai multe cladiri declarate monument, cladiri vechi, construite in diferite stiluri arhitecturale. Este greu de crezul ca omul a putut sa se gandeasca la atatea detalii si sa le realizeze cu mana lui. Fiind situat langa granita de vest a Romaniei,este locul de intalnire a unora dintre cele mai importante rute comerciale care fac legatura intre Occident si Orient si reprezinta un important centru istoric economic, financiar, cultural si stiintific cu o comunitate numeroasa de cetateni atat romani cat si straini.

Am avut privilegiul sa vizitez orasul pe care il vedeam numai in poze sau despre care doar auzeam ca este foarte bine structurat si aranjat. Informatiile de baza le aveam de mult timp. Stiam ca a fost primul oras European iluminat stradal cu energie electrica si faptul ca si-a castigat renumele de oras gradina datorita numeroaselor parcuri, gradini publice, scuaruri si spatii verzi. Cand am ajuns si cand am vazut bulevardele aerisite, curate si interminabile care aveau de-o parte si de alta parcuri si cladiri vechi, mi-am dat seama ca si in Timisoara se poate imbina utilul cu placutul, acest lucru facandu-se din trecut, gandit cu mult timp inainte. Primul loc pe care l-am vizitat a fost renumita Piata Maria, locul de unde a inceput Revolutia romana din 1989. Acolo se afla si Monumentul Fecioarei Maria, o creatie perfecta in marime naturala.


Photo by: blog.dsa-research.org

Am plecat din acea zona cu o istorie cutremuratoare, m-am urcat in tramvai si m-am indreptat spre Piata Traian denumita si Piata Plangerii. Calatoria mea abia incepuse prin renumita “metropola banateana” si deja ma simteam intr-o alta dimensiune istorica si culturala . Piata Traian se afla in centrul istoric al Timisoarei si este inconjurata de cladiri vechi construite intr-un stil inedit. Dupa ce am admirat Clopoturi Durerii, Biserica Romano-Catolica Mileniului, Palatul Comunitatii sarbe si Palatul Mercur am pornit spre centrul vechi al Timosoarei, Piata Unirii.

Domul Romano-Catolic, Palatul Baroc, Catedrala Ortodoxa Sarba, Monumentul Sfintei Treimi, toate aceste minuni arhitecturale pline de istorie construite in stil baroc, mi-au aprofundat setea de cultura. Se spune ca in mare parte datorita asemanarilor arhitecturale, a acestei piete, si bineinteles faptul ca este traversata de Bega, Timisoara se aseamana mult cu Viena, fiind denumita Mica Viena.


Photo by: banaterra.eu

Fiind in zona am ajuns rapid si in Piata Victoriei unde practic am atins apogeul minunatei mele calatorii, desi eram sigur ca nu vazusem nimic in comparatie cu ceea ce-mi poate oferi orasul. Stiam despre fosta Piata Operei, actuala Piata Victoriei ca este una din pietele centrale ale Timisoarei si resprezinta locul in care Timisoara a fost proclamata primul oras liber din Romania. Chiar au ramas in urma, lasate intentionat gloantele de la revolutie in zidurile cladirilor, ca turistii sa vada truda si sa isi dea seama ce s-a intamplat acolo. La polii opusi ai pietei vedeam la nord Opera, iar la sud impunatoarea Catedrala Metropolitana care m-a uimit cu maretia si frumusetea ei. Bineinteles n-au ramas nevizitate institutiile din zona pietei cum ar fi: Teatrul National, Teatrul Maghiar de stat, Teatrul German de stat, Muzeul Banatului si Galeriile de arta.

M-am simtit un alt om cand am iesit din Catedrala Metropolitana . Fiind mandria orasului am aflat ca este cel mai mare edificiu religios din Timisoara. Am observant faptul ca stilul architectural al acesteia este atat unic cat si neobisnuit pentru un lacas de cult ortodox de asemenea dimensiuni. Stilul cu firide sub stresini, cu bolte instelate in interior, cu discuri lacuite intr-o multitudine de culori imbina traditia romana cu cea bizantina-moldoveneasca.


Photo by : pacificaconsultants.wordpress.com

Calatoria mea prin acest oras care mi-a schimbat atitudinea si gandirea, nu s-a terminat. Am ajuns si la Sinagoga din Cetate, un lacas de cult evreiesc care m-a facut sa imi dau seama ca in acest oras s-a strans tot ce e mai interesant si tot ce treprezinta istorie, cultura, traditie si stil. Consider ca este cel mai complex oras pe care l-am vizitat si recomand cu cea mai mare incredere Timisoara ca loc unde sa iti umplii memoria si sufletul cu imagini mult prea complexe pana si pentru ochiul uman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu